Naam: Niels Kerkhoven

Geboren: 18 april 1968

Instrument: Drums

Gear:
Tama Superstar 7-delig, Red Silk.
Tama Piccolo MetalWorks Snaredrum 12×4″ Zwart-Nikkel Bruched.
Tama Power Tower rack.
Dubbelbassdrumpedal: Mapex Falcon P1000TW.
Vellen: Remo Black Ebony Pin Stripes op toms. Remo Emperor X op snare. Remo Powersonic Bassdrum batter head.
Cymbals: Paiste: 2002 22″ Heavy Ride, Alpha 20” Power Ride, Alpha 18” Rock Crash, Alpha 18” Rock China, Alpha 13” Hi-Hat. Ufip: 16” Thin Crash, 12” Splash. Istanbul: Alchemy 8” Splash. Zildjian: 18” ZBT China.
Set van 3 rototoms.
Electronica: Roland SPD-S.
Stokken: Pro-mark 5B, met nylon tip.

Al gauw wisten mijn ouders dat ik muzikaal was toen ik op mijn 10e jaar van Dash wasmiddel tonnen, karton en triplex mijn eerste drumstel in elkaar knutselde. Op mijn 12e ging ik dan ook naar de muziekschool waar ik twee jaar lang op een snaredrum alle roffels, rudiments en paradiddles heb geleerd en ook noten heb leren lezen. Daarnaast was ik ook actief in een drumband als tamboer, en gek als ik was ben ik er ook nog voor gaan lopen met de tamboer-maître stok.
Daarna twee jaar les op volledig drumstel, en ja, ik kreeg er zelf ook één. Een echte Tama! Ik kan me nog goed herinneren hoe blij ik daar mee was!

Vanaf mijn 16e ben ik in diverse bandjes gaan spelen en werd ook duidelijk in welke muzikale richting ik geïnteresseerd raakte. Namen als Saga, Marillion, Pendragon en ook Floyd waren in die tijd de vertolkers van de Symfonische Rock wat het voor mij helemaal was. Maar ook in de jazz-rock vond ik inspiratie in bijvoorbeeld Chick Corea, met Dave Weckl die het super strakke drumwerk verzorgde. Maar vergeet Simon Phillips van Toto niet, waar ik tot op de dag van vandaag grote fan van ben.

Uiteindelijk hebben we met de formatie “Move On” leuke optredens gehad, al was het zeer progressief voor die tijd en dus voor een klein publiek interessant. Natuurlijk speelden we ook blues en andere pop-covers van de ‘eighties’, om het nog een beetje leuk te houden voor de kleine menigte die de moeite nam om naar ons optreden te komen.

Na een periode dat ik me voornamelijk bezig hield met meiden, diensttijd, een baan zoeken en vooral goed (begrijpend) luisteren naar muziek, werd ik gevraagd voor een Folk-orkest. Dat vond ik maar niks en zeker niet stoer. Na een jaar werd ik weer gevraagd omdat slagwerkers kennelijk in dit genre moeilijk te vinden waren. Ik heb toen de gok gewaagd en er werd al snel duidelijk dat er meer maatsoorten waren dan een vierkwarts en een tweekwarts. De Balkan had me gegrepen en voor mijn gevoel zou ik nooit meer kunnen leven zonder 7/8e , 9/8e en 11/16e maatsoorten. Fantastisch gewoon. Als je dat begrijpt…….. begrijp je ieder ritme……..
Al snel had ik een Tapan en Darbuka gekocht en het snelle vingerwerk voor deze handslagwerk-instrumenten begon zich te ontwikkelen.
Ik heb ruim 10 jaar met ontzettend veel plezier in een goed orkest gespeeld, maar op een gegeven moment breekt de tijd aan dat je weer lekker wilt en moet Rocken!

Na een geweldige avond praten ben ik met een goede vriendin, die de Balkan zangtechnieken zeer goed beheerst uit haar verleden, een band begonnen. De inspiratie die we samen hadden was het respect voor de natuur en zijn weerverschijnselen, gebundeld met de kracht die we samen hadden om dit gewoon te gaan doen. Rock on, en “Windforce” was geboren. Het idee: Een symfonische rockband met Metal, Gothic en natuurlijk Folk invloeden en Female Voices in front. En band waarvan ik de organisatie mag leiden en met mijn drumsounds gestalte mag geven.

Naast het maken van muziek componeer ik het ook. De inspiratie van waaruit ik dit haal moge duidelijk zijn. De huidige bezetting van de band vindt het gave muziek die ze graag ten gehore brengen. Ik sta hierin open voor andere ideeën en suggesties en zo hopen we samen ver te komen met Windforce. Muziek maak je samen.….. en samen maak je muziek!!
Ik hoop dat je er net zo van geniet als ik dat doe. Ik ontmoet je graag bij een van onze optredens. Tot dan! Niels.